Jadłospis Żłobek

Kliknij wybrany dzień tygodnia i zobacz szczegóły

ŚNIADANIE Ichleb słonecznikowy – 50g
masło – 5g (z mleka)
pasta twarogowa z rzodkiewką – 35g (ser twaróg – z mleka)
polędwica drobiowa – 20g
pomidory koktajlowe – 10g
papryka żółta – 10g
kakao – 250ml (mleko junior, kakao 1g, cukier 2g)
ŚNIADANIE IIjabłko 50g
OBIAD
zupa barszcz czerwony – 250ml (bulion warzywny, włoszczyzna 130g, seler, koncentrat barszczu, przyprawy, makaron – zawiera gluten)
ziemniaki puree – 150g (ziemniaki, masło – z mleka, mleko 2% tł., sól)
jajko sadzone – 1 szt.
fasolka żółta gotowana – 100g
kompot malinowy – 200ml
PODWIECZOREKkrążki drożdżowe – 60g (mleko 2% tł., mąka pszenna, jaja, drożdże, sól)
sałatka z selera na jogurcie naturalnym – 70g (seler, jabłko, rodzynki, orzechy włoskie, cytryna, jogurt naturalny – z mleka)
napój miętowy – 200ml
ŚNIADANIE Ibułka wrocławska – 50g (zawiera mąkę pszenną)
masło – 5g (z mleka)
ser żółty – 20g (z mleka)
pasta rybna – 20g (dorsz)
papryka czerwona – 10g
sałata – 3g
herbata z cytryną dosładzana miodem – 200ml (miód 2g, cytryna 3g)
ŚNIADANIE IIjogurt truskawkowy (jogurt naturalny – z mleka 180ml, truskawki)
OBIADrosół domowy z natką pietruszki – 250ml (wywar z drobiu, włoszczyzna 130g, seler, przyprawy, natka pietruszki, makaron domowy – zawiera mąkę pszenną, jaja)
ryż – 30g (zawiera gluten)
potrawka z kurczaka w sosie śmietanowo-cytrynowym – 150g (filet z drobiu gotowany 60g, bulion drobiowy, masło – z mleka, mąka pszenna, cytryna, śmietana 18% tł. – z mleka, przyprawy)
marchew gotowana z groszkiem – 100g
kompot z rabarbaru – 200ml
PODWIECZOREKpłatki owsiane na mleku (płatki owsiane 20g, mleko 200ml)
banan – 50g
wafle – 10g
ŚNIADANIE Ipieczywo mieszane – 50g (zawiera mąkę pszenną)
masło – 5g (z mleka)
serek łaciaty – 15g (z mleka)
pasta mięsno-warzywna (filet drobiowy gotowany 20g, marchew 10g, pietruszka 10g, oliwa z pestek winogron – 5ml)
ogórek zielony – 15g
mleko – 250ml
ŚNIADANIE IImarchew 30g
OBIADzupa krem z zielonego groszku – 250ml (włoszczyzna 130g, seler, groszek zielony 70g, ziemniaki 50g, śmietana 18% tł. – z mleka, przyprawy)
placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym – 180g(ziemniaki, cebula, mąka pszenna, jajo, sól, olej rzepakowy, jogurt naturalny – z mleka)
melon, ananas świeży – 100g
kompot wiśniowy – 200ml
PODWIECZOREKkisiel truskawkowy – 200g (truskawki mrożone, woda, cukier 2g, cytryna, mąka ziemniaczana)
chrupki kukurydziane – 10g
ŚNIADANIE I
kaszka manna na mleku (kaszka manna 30g – zawiera gluten, mleko 2% tł. 200ml)
bułka pszenna i graham – 50g
masło – 5g (z mleka)
sałatka jarzynowa – 50g (ziemniaki, jajo, marchew, pietruszka, seler, ogórek kiszony, pietruszka zielona, majonez – zawiera jaja, gorczycę)
herbata miętowa – 200ml
ŚNIADANIE IIjabłko 50g
OBIADzupa kalafiorowa – 250ml (włoszczyzna 130g, seler, ziemniaki 50g, kalafior 70g, przyprawy, śmietana 18% tł. – z mleka)
kasza jęczmienna i gryczana – 30g (gluten)
gulasz wieprzowy w sosie własnym – 120g (karkówka duszona 60g, cebula, mąka pszenna, majeranek, sól, pieprz)
buraki gotowane – 100g
kompot truskawkowy – 200ml
PODWIECZOREKjogurt naturalny z sosem z owoców leśnych – 200g (jogurt naturalny – z mleka)
żurawina – 3g
rodzynki – 3g
pomarańcza – 50g
ŚNIADANIE Ipłatki kukurydziane na mleku – 250ml (mleko 2% tł., płatki kukurydziane 30g)
pieczywo mieszane – 50g (zawiera mąkę pszenną)
masło – 5g (z mleka)
ser żółty – 20g (z mleka)
dżem niskosłodzony – 15g
pomidory koktajlowe – 10g
herbata rumiankowa – 200ml
ŚNIADANIE IIjabłko 50g
OBIADzupa pomidorowa – 250ml (bulion warzywny, włoszczyzna 130g, seler, koncentrat pomidorowy 30%, przyprawy, makaron – zawiera mąkę pszenną, jaja)
ziemniaki puree – 150g (ziemniaki, masło – z mleka, śmietana18% – z mleka, sól)
ryba gotowana na parze – 60g (miruna)
surówka z kapusty kiszonej – 100g (kapusta kiszona, marchew, pietruszka zielona, cytryna ,sól, pieprz)
kompot wiśniowy – 200ml
PODWIECZOREKciastka kruche domowe – 70g (mąka pszenna, jajko, masło – z mleka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia)
winogrono – 50g
kiwi – 50g
kawa inka z mlekiem – 200ml
Wykaz alergenów na podstawie załącznika nr II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady(UE)nr1169/2011 z dnia 25 października 2011r. (Dz..U.UE.L 2011.304.18)
* wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Uwaga: Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną wodę niegazowaną do picia podawaną w naczyniach jednorazowych.
* Menu może ulec zmianie, dokładny skład produktów wykorzystywanych do produkcji posiłków do wglądu w biurze.