Jadłospis Żłobek

Kliknij wybrany dzień tygodnia i zobacz szczegóły

ŚNIADANIE I

bułka poznańska – 35g
( zawiera mąkę pszenną )
masło – 4g ( z mleka )
serek łaciaty – 15g ( z mleka )
wątrobianka – 20g
ogórek – 15g
kiełki rzodkiewki – 3g
herbata z cytryną dosładzana miodem – 200ml
( cytryna 3g, miód 2g )

ŚNIADANIE IIjabłko – 50g
OBIADzupa krupnik – 250ml
( włoszczyzna 130g, seler, kasza jęczmienna 15g, ziemniaki 50g, przyprawy )
naleśniki z serkiem waniliowym – 180g
( zawiera mąkę pszenną, jaja, serek waniliowy-zawiera ser twaróg-z mleka, cukier waniliowy )

arbuz – 100g
kompot owocowy – 200ml
PODWIECZOREKgrzanki z masłem czosnkowym i bazylią
sos śmietanowo – jogurtowy
słupki ogórka, papryka
herbata rumiankowa
ŚNIADANIE Ichleb wieloziarnisty – 35g
masło – 4g ( z mleka )
jajecznica ze szczypiorkiem – 35g
polędwica drobiowa – 20g
papryka czerwona – 10g
sałata – 3g
herbata rumiankowa – 200ml
ŚNIADANIE IIjabłko – 50g
 rosół drobiowy z makaronem – 250ml
( bulion drobiowy, włoszczyzna 130g, seler, ziele angielskie, liść laurowy, sól 1g, pieprz, natka pietruszki)
makaron – zawiera mąkę pszenną, jaja
ryż – 30g ( zawiera gluten )
potrawka z kurczaka w sosie śmietanowo – cytrynowym 150g ( filet z drobiu gotowany 60g, bulion drobiowy, masło-z mleka, mąka pszenna, cytryna, śmietana 18%tł – z mleka, przyprawy )
marchew gotowana – 100g
kompot z rabarbaru – 200ml
PODWIECZOREK

shake truskawkowy – 200g
( jogurt naturalny – z mleka, mleko 2%tł. )
banan – 1/2

ŚNIADANIE Ibułka pszenna i graham – 35g
masło – 4g ( z mleka )
paprykarz szczeciński – 10g ( ryba łosoś )
ser żółty – 15g ( z mleka )
ogórek zielony – 15g
pomidor – 10g
mleko – 250ml

ŚNIADANIE IIjabłko – 50g
OBIAD

zupa fasolowa – 250ml
( włoszczyzna 130g, seler, fasola drobna 15g, przyprawy)
kluski kładzione łyżką z kiełbasą – 150g
( kiełbasa zwyczajna – 25g, mąka pszenna, jajko,
mleko 2%tł., sól )
brokuły gotowane na parze – 100g
kompot owocowy – 200ml

PODWIECZOREK

babeczki muffinki z warsztatów kulinarnych – 70g
(mąka pszenna, jaja, olej, cukier waniliowy 1g,   śmietana 18%tł – z mleka )
arbuz – 100g
napój cytrynowy – 200ml

ŚNIADANIE I
bułka pszenna i graham – 35g
masło – 4g ( z mleka )
sałatka makaronowa z ogórkiem w sosie jogurtowo – majonezowym 100g
(makaron ryżowy-zawiera gluten, ogórek zielony, kukurydza, papryka kolorowa, pietruszka zielona, jogurt naturalny – z mleka, majonez -zawiera jaja, gorczycę)
polędwica sopocka – 25g
kakao – 250ml
( mleko 2%tł, kakao 1g, cukier 2g )
ŚNIADANIE IIjabłko – 50g
OBIADzupa krem z brukselki – 250ml
( włoszczyzna 130g, seler, kalarepa, ziemniaki, przyprawy )
pyzy domowe – 100g
( zawiera mąkę pszenną, jaja ,mleko )
gulasz wieprzowy w sosie ciemnym – 120g
( karkówka wieprzowa – 60g, cebula, mąka pszenna,
sól, majeranek, pieprz, olej rzepakowy )
buraki gotowane – 100g
kompot z rabarbaru – 200ml
PODWIECZOREK

galaretka z owocami – winogrono,borówka
i bitą śmietaną
chrupki kukurydziane – 10g

ŚNIADANIE Ipłatki z miodem na mleku 230ml
( mleko 2%tł., płatki kukurydziane 30g )
chleb wieloziarnisty – 35g
masło – 4g ( z mleka )
pasta z białego sera ( z mleka ) z rzodkiewką – 30g
rukola – 3g
herbata miętowa – 200ml
ŚNIADANIE IIjabłko – 50g
OBIAD

zupa pomidorowa z ryżem – 250ml
( bulion warzywny, włoszczyzna 130g, seler, koncentrat pomidorowy 30%, przyprawy )
ryba gotowana – 60g ( ryba miruna )
ziemniaki puree – 150g
( ziemniaki, masło – z mleka, śmietana 18%tł. – z mleka, sól 2g )
surówka z kapusty pekińskiej – 100g
kompot z owoców leśnych -200ml

 

PODWIECZOREKwafle przekładane powidłami śliwkowymi – 25g
( zawiera mąkę pszenną )
arbuz – 50g
napój cytrynowy – 200ml
Wykaz alergenów na podstawie załącznika nr II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady(UE)nr1169/2011 z dnia 25 października 2011r. (Dz..U.UE.L 2011.304.18)
* wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Uwaga: Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną wodę niegazowaną do picia podawaną w naczyniach jednorazowych.
* Menu może ulec zmianie, dokładny skład produktów wykorzystywanych do produkcji posiłków do wglądu w biurze.